Dag 64 – Mitt Happy Meal fyller nio veckor!
 

 

Datum

24 maj 2010 14:33

Dag 64 – Mitt Happy Meal fyller nio veckor!

Nu duggar bemärkelsdagarna tätt för mitt Happy Meal. I lördags fyllde det två månader och idag fyller det nio veckor. Kan inte påstå att särskilt mycket hänt sedan senaste uppdateringen igår. Sprickan i brödet är där den brukar vara, pommesen stenhård och hamburgaren i stort sett luktfri. Har idag fått flera frågor om jag verkligen tänker hålla på i ett år med mitt experiment. Svaret? Att det helt och hållet beror på mitt Happy Meal. Om det överlever i ett år, som kommer jag att hålla på så länge. Och överlever det längre är det möjligt att jag fortsätter.

10 kommentarer till “Dag 64 – Mitt Happy Meal fyller nio veckor!”

 1. Patrik Holm-Thisner, McDonald's skriver:

  Hej!
  Som Inköps- och Kvalitetsansvarig för Svenska McDonald’s vill jag ta tillfället i akt och kommentera ditt Happy Meal-experiment. De exakta förhållandena som ligger bakom ditt experiment känner jag ju inte till, utöver det du beskriver i bloggen. Men att mat inte förmultnar eller bryts ner beror på att bakterier, jäst och mögel endast växer under vissa förutsättningar. Livsmedel som saknar eller har mycket låg nivå av bakterier eller mögelsporer samt låg vattenhalt, som vår mat är när den har varit upphettad, kan stå orört i rumstemperatur under en längre tid utan att visa mer långtgående tecken på nedbrytning.

  Våra hamburgare har inga tillsatser, bara 100 % rent nötkött och vårt bröd bakas utan konserveringsmedel i våra bagerier i Skärholmen och Malmö. Som du har kommenterat i Sydsvenskan den 23e maj, så är vår främsta fokus matsäkerhet, vilket inkluderar hygien genom hela kedjan, från jord till bord. Jag kan garantera att vi lever upp till Livsmedelsverkets höga krav på såväl produktion till hantering av den mat vi serverar – det är en självklarhet för oss.

  Våra gästers förtroende är helt enkelt en förutsättning för att vi ska få besökare till våra restauranger, därför kan vi aldrig tumma på matkvalitet och livsmedelssäkerhet. Vill du veta vad vår mat innehåller finns fullständiga och detaljerade innehållsförteckningar för all vår mat, tillgängliga på våra restauranger och på vår hemsida. Självklart så är du också välkommen att vända dig direkt till mig om du har frågor.
  Hälsningar,
  Patrik Holm-Thisner, inköps- och kvalitetsansvarig McDonald’s.

  • Christer Olsson skriver:

   Hej Patrik,

   kul att du/ni har tittat in och dessutom skriver en kommentar. Jag vet inte om jag blev så mycket klokare av det, faktiskt, men du är välkommen att höra av dig igen och utveckla dina synpunkter.

   Jag har inte kommenterat i Sydsvenskan vad ert främsta fokus är, därför att jag helt enkelt inte har den kunskapen. Däremot framförde jag där, precis som jag gjort här vid ett flertal tillfällen, tanken att mitt (och andras liknande) experiment kanske bara visar att McDonald‘s kan hantera både råvaror och färdig mat på ett bra sätt. Inte för att jag vet att det är så, men för att jag kan tänka mig det som en möjlighet.

   Tyvärr tror jag inte att jag blir så mycket klokare av ditt svar, eller av att läsa innehållsförteckningarna på er hemsida. Personligen skulle jag tycka att det vore intressant att få svar på till exempel:

   Varför har varken pommes eller hamburgare någon lukt att tala om längre?
   Vad är det som orsakar det märkliga fenomenet med ”vakuum” i morotspåsen?
   Om hamburgaren innehåller så låg vattenhalt som det låter i ditt svar; varför har den då krympt så mycket?

   Hälsningar,
   Christer Olsson

   • Patrik Holm-Thisner, McDonald's skriver:

    Hej Christer!
    Om doften kan man generellt säga att dofter är flyktiga. Testa till exempel att förvara kryddor eller örter ej förslutet i rumstemperatur så kommer dofterna att försvinna efter ett tag. Att torkad korv och skinka luktar beror ju främst på det som är tillsatt; salt, kryddor och framförallt de mjölksyrebakterier som tillkommit (eller tillsatts) vid produktionen. Som jag skrev tidigare har vi inga tillsatser i köttet eller pommes fritsen, bara rent nötkött och potatis.
    Även om det är låg vattenaktivitet i produkterna, som gör att mögel eller bakterier inte tillväxer, så betyder inte det att det inte finns vatten. När detta dunstar så skrumpnar produkterna, som du också frågar om.
    Angående morötterna kan vi vara ganska nöjda med att morötterna på dag 19 i rumstemperatur har torkat något och blivit vita samt att det förekommer mörka fläckar. Det kan betyda att morötterna har börjat att ruttna eller att det är någon annan, för moroten normal sjukdom, som kan framträda vid felaktig förvaring i rumstemperatur. Eftersom vi inte vet hur morötterna ser ut dag 46 utgår jag från att de har ruttnat och förbrukat luften i förpackningen. Moroten ”lever” och ”andas”.

    Mvh, Patrik Holm Thisner

    • Christer Olsson skriver:

     Hej igen Patrik,

     tack för ditt utförliga svar, intressant! Vad skulle du uppskatta den ursprungliga vattenhalten i hamburgaren till?

     Eftersom (bland annat) du är nyfiken på hur morötterna ser ut nu återkommer jag med en morot-special innan veckan är slut.

     Hälsningar,
     Christer

  • Catharina Lindholm skriver:

   Kvalitet och säkerhet säger du….Såg du möjligtvis dokumentären McFusk & Co på svt?? Det gjorde jag och därmed tappar du i trovärdighet.
   MVH Catharina Lindholm

 2. Svante skriver:

  Man är det man äter, heter det, vilket gett mig viss rondör och pondus. Hamburgare blir det dock mera sällan. Varken från McDonald’s, Burger King, Max eller Sibylla. Slår hellre ett slag för ungersk korv med mos. Tycker själv att pulvermoset har produktutvecklats och är ganska gott, men får inte ofta medhåll av omgivningen.

  • Christer Olsson skriver:

   Jag gillar också pulvermos. Inte som ersättning för riktigt potatismos, utan som en alldeles egen smak.

 3. matte skriver:

  Du undrar varför burgaren inte luktar efter en längre tid. Det beror väl helt enkelt på att det inte är några nämnvärda mängder bakterier som bryter ned köttet, utan det torkar bara. Hamburgaren och brödet och pommesen kommer fortsätta torka. Ju torrare det är, desto mindre gästvänligt för bakterier…
  Hamburgaren torde krympa av samma anledning, dvs den torkar och cellstrukturer i köttet krymper.
  Samma sak gäller pommesen = hård torkad stärkelse och lite olja. veg. oljorna är lite vattenavvisande också.

  /random person, ingen koppling till mcdonalds

  • Christer Olsson skriver:

   Tack för din kommentar! Nja, det är ju inte bara så att det inte tllkommit några dofter/lukter. Det är ju så att lukt har försvunnit. Rummet luktade verkligen hamburgare och pommes de första dagarna, men nu luktar det alltså ingenting, i stort sett. Inte ens med näsan väldigt nära 🙂
   Annan mat man torkar med flit (korv, skinka etc) tappar ju inte sin doft, så jag fortsätter nog att vara lite undrande och förbånad ett tag till.
   Krympningen av hamburgaren tycker jag faktiskt också är lite konstig, om vattenhalten är så låg som Patrik från McDonald’s säger. Men det är möjligt att det är som du skriver.

 4. @claes skriver:

  Följer fascinerat.